Κατάθεση πινακίδων online

katathesi pinakidon

Όσο φτάνουμε προς το τέλος του έτους, όλο και περισσότεροι σκέφτονται ξανά αν πρέπει να προχωρήσουν σε κατάθεση πινακίδων. Η προσωρινή κατάθεση πινακίδων είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, για όσους από εμάς έχουμε ένα όχημα σε ακινησία και δεν θέλουμε να πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας του ή να το εμφανίζουμε ως τεκμήριο.

Όμως ποια είναι η διαδικασία της κατάθεσης την εποχή της πανδημίας; Και τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς; Εμείς έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς.

Πού γίνεται η κατάθεση πινακίδων;

Ας ξεκινήσουμε με το πιο σημαντικό όλων!  Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται πια ONLINE με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού στις εφορίες.

Από εδώ και πέρα λοιπόν «για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, η ακινησία δηλώνεται στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος» ο οποίος θα κρατά τις πινακίδες σπίτι του.

Ειδικότερα:

✔️ Η “ηλεκτρονική ακινησία” θα γίνεται έως 31/12 στην πλατφόρμα του GOV.

✔️ Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος (Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.)

✔️ Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα.

✔️ Για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας, η ακινησία πρέπει να δηλωθεί πριν την έναρξη του έτους που αφορά.

✔️ Το  «αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία».

Ποιες είναι οι ποινές παράβασης;

Απόρροια της  δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης, θα είναι η ηλεκτρονική παρακολούθηση των πινακίδων μέσω ειδικής εφαρμογής στο gov η οποία θα δείχνει βάσει πινακίδας ποια οχήματα είναι σε ακινησία, ποια είναι ανασφάλιστα, ποια έχουν δηλωθεί απολεσθέντα ή κλεμμένα,  ποια κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες, ποια έχουν περάσει ΚΤΕΟ & αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

⚠️ Aν  το όχημα βρεθεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι κυκλοφόρησε. Το ίδιο ισχύει φυσικά αν το όχημα έχει πάνω του τις πινακίδες.
Τα πρόστιμα διαμορφώνoνται ως εξής:
  • τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας
  • πρόστιμο ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας
  • επιπλέον διοικητικό πρόστιμο 10.000€
  • πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής επιπλέον 30.000€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια.
Οριστική παράδοση πινακίδων αυτοκινήτων: Τι αλλάζει;

Αν θέλεις οριστική παράδοση πινακίδων αυτοκινήτου, επειδή καταστράφηκε, το έκλεψαν ή για άλλο λόγο, η διαδικασία έχει ως εξής:

Υποβάλλεις αίτηση σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας. Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς για οριστική παράδοση πινακίδων είναι:

1. Στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), εφόσον υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, Υπεύθυνη Δήλωση που βεβαιώνει την καταστροφή τους.

2. Υπεύθυνη Δήλωση που δηλώνει τον λόγο για τον οποίο επιθυμείς οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου (οριστική παράδοση πινακίδων).

3. Αποδεικτικό καταστροφής, αν το όχημα έχει καταστραφεί.

4. Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχεις καταγγείλει κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα (αν σου έχουν κλέψει το αυτοκίνητο).

5. Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου (αν πρόκειται για κατάσχεση ή υπεξαίρεση).

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ακινησία του αυτοκινήτου είναι αναγκαστική. Όμως ακόμα και τότε, η κατάθεση των πινακίδων είναι απαραίτητη (εφόσον υπάρχουν), όπως και η δήλωση για διαγραφή του οχήματος στις Αρχές.

Συγκέντρωσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οριστική κατάθεση πινακίδων. Πήγαινέ τα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και δεν θα χρειαστεί να σε απασχολήσει ξανά το θέμα.

Κατάθεση πινακίδων και ασφάλιση: Τι να προσέξω;

Αν για οποιοδήποτε όχημα (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, μηχανάκι) προχωρήσεις σε κατάθεση πινακίδων, δεν χρειάζεται πια ασφάλεια.

Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και αναγκαία, μόνο για οχήματα που κινούνται. Αυτό σημαίνει, πως θα χρειαστείς ασφάλεια, ακόμα κι αν μετακινήσεις ένα όχημα με προσωρινές πινακίδες για μια μέρα του χρόνου.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση που μπορεί να μετακινήσεις το όχημα για λόγους συντήρησης, επισκευής κτλ. Οι ποινές για ανασφάλιστα οχήματα είναι αυστηρές.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για την κατάθεση πινακίδων, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα σου.

Κι αν θέλεις ασφάλεια αυτοκινήτου για το όχημα που θα συνεχίσεις να οδηγείς, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο simpleact.gr και σύγκρινε ασφάλειες από την άνεση του καναπέ σου. Βρες αυτό που σου ταιριάζει, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

πηγή: insurance market

Έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης με επιτυχία! Σας ευχαριστούμε για την επιλογή σας!

Παρουσιάσθηκε σφάλμα. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά.

Η SimpleACT θα χρησιμοποιήσει τα παραπάνω παρεχόμενα στοιχεία, κατά περίπτωση, για επικοινωνία και ενημερώσεις. Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτο πρόσωπο ή άλλη εταιρία.