Κανόνες κυκλοφορίας μικροκινητικότητας

patinia

Έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ένα σχέδιο νόμου για τη Μικροκινητικότητα και τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Με αυτό για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπαίνουν σαφείς ορισμοί για τα ηλεκτρικά πατίνια και τη μετακίνηση των ποδηλάτων. 

Όλα τα οχήματα τύπου πατίνια, τροχοσανίδες αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (Segway κτλ) είναι πλέον Οχήματα Μικροκινητικότητας και όλα τα υπόλοιπα, ποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ κτλ, ομαδοποιούνται σε μία κατηγορία βάση της ταχύτητάς τους και πλέον (θα) ονομάζονται Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα, δηλαδή ΕΠΗΟ.

Πρακτικά εισάγονται ρυθμίσεις για την κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών σύμφωνα με την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να βρεθείτε στην μέση του δρόμου με ένα ηλεκτρικό πατίνι.
  • Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
  • Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα). 

Παράλληλα ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο, τη νύχτα πρέπει να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό.

Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Προβλέπεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει μέτρα ρύθμισης ή περιορισμού της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και να καθορίσει χώρους για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.

Παράλληλα προβλέπεται η απλοποίηση της διαδικασίας αντικατάστασης των αδειών οδήγησης για λόγους φθοράς, κλοπής, απώλειας, ανανέωσης, που θα επιτρέψουν στον πολίτη να διεκπεραιώνει μόνος του όλη τη διαδικασία από τον υπολογιστή ή το κινητό του, ενώ εισάγονται διατάξεις για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης οχημάτων.

Έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης με επιτυχία! Σας ευχαριστούμε για την επιλογή σας!

Παρουσιάσθηκε σφάλμα. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά.

Η SimpleACT θα χρησιμοποιήσει τα παραπάνω παρεχόμενα στοιχεία, κατά περίπτωση, για επικοινωνία και ενημερώσεις. Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτο πρόσωπο ή άλλη εταιρία.