simpleACT

Συμβουλές για ασφαλείς online αγορές

online-shopping

Οι διαδικτυακές αγορές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων.

Ενοικίαση καταλυμάτων, ταξίδια, παραγγελίες φαγητού, ένδυση/υπόδηση, εισιτήρια/ψυχαγωγία, είδη φαρμακείου και ασφάλειες είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες που επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Οι λόγοι που τις προτιμάμε;

Ταχύτητα και ευκολία, ποικιλία επιλογών, καλύτερες τιμές και προσφορές αλλά και η ασφάλεια των συναλλαγών.

Πώς όμως μπορούμε να  έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο όταν κάνουμε μια online αγορά; Ποια είναι εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε;

1. Χρησιμοποίησε γνωστούς ιστότοπους

Βεβαιώσου ότι βρίσκεσαι σε ένα γνωστό site καθώς οι online αναζητήσεις μπορούν συχνά να μας οδηγήσουν σε «άγνωστα μονοπάτια». Προσοχή σε ορθογραφικά λάθη ή σε ιστότοπους που χρησιμοποιούν διαφορετικό domain από τα συνηθισμένα (για παράδειγμα, το .net αντί για το .com ή .gr κλπ.). Αυτό είναι από τα παλαιότερα κόλπα online απάτης.

2. Ψάξε για την «κλειδαριά»

Ποτέ μην αγοράζεις τίποτα online χρησιμοποιώντας την τραπεζική σου κάρτα από έναν ιστότοπο όπου δεν έχει εγκατασταθεί κρυπτογράφηση SSL (secure sockets layer) – τουλάχιστον. Θα καταλάβεις αν ο ιστότοπος έχει πιστοποιητικό SSL εγκατεστημένο επειδή η διεύθυνση URL για τον ιστότοπο θα ξεκινά με HTTPS – αντί για HTTP. Ακόμη, ψάξε για το εικονίδιο με κλειδωμένο λουκέτο (?), συνήθως στα αριστερά της διεύθυνσης URL στη γραμμή διευθύνσεων ή στη γραμμή κατάστασης κάτω από το παράθυρο -εξαρτάται από τον browser που χρησιμοποιείς. Το HTTPS είναι αρκετά συνηθισμένο ακόμα και σε μη εμπορικούς ιστότοπους και με αυτόν τον τρόπο το Google Chrome επισημαίνει οποιαδήποτε σελίδα χωρίς το πρόσθετο S ως «μη ασφαλή”.

3. Μην κάνεις oversharing πληροφοριών

Κανένας online έμπορος δε θα σου ζητήσει π.χ. τον αριθμό PIN της κάρτας σου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία πληρωμής. Αν τα στοιχεία σου αυτά διαρρεύσουν μπορεί να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Μπορείς ακόμη να επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις, όπου παρέχεται η δυνατότητα, μια προπληρωμένη κάρτα, η οποία είναι από τους ασφαλέστερους τρόπους για να πραγματοποιείς online αγορές.

4. Να ελέγχεις συχνά τις κινήσεις του λογαριασμού σου

Μην περιμένεις να έρθει το statement της τράπεζας στο τέλος του μήνα. Τσέκαρε συχνά το web ή mobile banking σου και εξέτασε τις χρεώσεις σου. Αναζήτησε τυχόν δόλιες χρεώσεις και εάν δεις κάτι περίεργο επικοινώνησε άμεσα με την τράπεζα ή τον εκδότη της κάρτας σου.

5. Ενίσχυσε την άμυνα του υπολογιστή σου

Οι απατεώνες συχνά δεν κάθονται να περιμένουν πότε θα τους δώσεις τα δεδομένα σου. Βεβαιώσου ότι ο υπολογιστής σου είναι κατάλληλα προστατευμένος από κακόβουλο λογισμικό (malware) με τακτικές ενημερώσεις του προγράμματος antivirus. Να θυμάσαι, δεν αρκεί να το εγκαταστήσεις. Τα εργαλεία κατά του κακόβουλου λογισμικού πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένα. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούν να επιτρέπουν έδαφος σε κάθε νέα απειλή.

6. Προσοχή στα δημόσια ή ελεύθερα Wi-Fi hotspots

Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αγορά μέσα από ένα public Wi-Fi hotspot βεβαιώσου τουλάχιστον ότι είναι ένα γνωστό ιδιωτικό σημείο πρόσβασης π.χ. κάποιου καταστήματος κλπ. Μπορείς ακόμα να έχεις εγκαταστήσει και να χρησιμοποιείς μια υπηρεσία VPN (Virtual Private Network).

7. Απόφυγε τις αγορές από υπολογιστή που δεν σου ανήκει ή σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους

Απόφυγε να περνάς στοιχεία των καρτών σου σε sites ενώ βρίσκεσαι σε δημόσια θέα. Εκτός από την online υποκλοπή υπάρχει πάντα και η παραδοσιακή offline υποκλοπή στοιχείων. Χρησιμοποίησε όσο μπορείς ιστοτόπους όπου έχεις ήδη αποθηκεύσει τα στοιχεία πληρωμής σου στο παρελθόν για να αποφύγεις τυχόν αδιάκριτα μάτια.

8. Δημιούργησε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Όσο και εάν μπορεί να σε εκνευρίζει να πληκτρολογείς ή να θυμάσαι περίπλοκους κωδικούς, σκέψου πρώτα την ασφάλειά σου. Ποτέ μη χρησιμοποιείς εύκολους κωδικούς όπως τα γενέθλιά σου ή 123456 και προσπάθησε επίσης να τους αλλάζεις συχνά. Ακόμη, απόφυγε να χρησιμοποιείς το ίδιο password σε όσους ιστοτόπους επισκέπτεσαι. 1 στους 10 Έλληνες δεν αλλάζει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής του (password), όπως έδειξε έρευνα της Google. Αλλά ακόμα και ο τέλειος κωδικός σου δεν είναι τέλειος. Η πιο έξυπνη κίνηση: Χρησιμοποίησε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (password manager) για να δημιουργείς τα passwords σου.

9. Σκέψου “Mobile”

Εάν η υπηρεσία από όπου θέλεις να αγοράσεις online έχει δικό της app, δεν έχεις λόγω να μην το προτιμήσεις. Έτσι, γλυτώνεις την επίσκεψη και στο κατάστημα και στο website.

10. Έλεγξε τον πάροχο της υπηρεσίας/πωλητή

Αν αισθάνεσαι επιφυλακτικός να βάλεις τα στοιχεία πληρωμής σου για ένα site, κάνε τους ελέγχους σου. Ψάξε για σχόλια, κριτικές και testimonials άλλων πελατών σχετικά με την υπηρεσία είτε στo Google είτε στα online κανάλια του παρόχου. Βεβαιώσου ότι έχεις συγκεκριμένα στοιχεία επικοινωνίας για τον πωλητή σε περίπτωση που θέλεις να απευθυνθείς σε αυτόν.

11. Διεκδίκησε το δίκιο σου

Σχεδόν κάθε σοβαρός πάροχος online υπηρεσιών διαθέτει τμήμα διαχείρισης αιτημάτων και παραπόνων των πελατών του. Εάν δεν εξυπηρετηθείς κατάλληλα, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε υπηρεσίες όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή.

Πηγή: insurancemarket.gr

Συγχαρητήρια! Έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης με επιτυχία! Σας ευχαριστούμε για την επιλογή σας!

Παρουσιάσθηκε σφάλμα. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά.

Η simpleACT θα χρησιμοποιήσει τα παραπάνω παρεχόμενα στοιχεία, κατά περίπτωση, για επικοινωνία και ενημερώσεις. Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτο πρόσωπο ή άλλη εταιρία.