simpleACT

Καρκίνος του Δέρματος: Πρόληψη & Θεραπεία

Η λέξη “καρκίνος” πάντα αγχώνει κάθε άνθρωπο και οποιοσδήποτε εύχεται να μη χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσει ο ίδιος και οι οικείοι του την επάρατη νόσο. Αλλά ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος, δεν είναι όλα θέμα “τύχης”, αλλά σωστής ενημέρωσης.

Είναι γεγονός ότι η σωστή ενημέρωση για τα αίτια εμφάνισης μελανώματος και η πρόληψη παίζουν τεράστιο ρόλο τόσο στην αποτροπή εμφάνισης της νόσου, όσο και στη θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός ατόμων ανά τον κόσμο που εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν πως το μελάνωμα είναι από τις μορφές καρκίνου που αν υπάρξει σωστή πρόληψη μπορεί να μειωθεί θεαματικά ο ρυθμός εμφάνισης της νόσου, ενώ και η θεραπεία είναι πιο εύκολη. 

Γενικά στοιχεία για τον καρκίνο του δέρματος που καλό είναι να γνωρίζετε

Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα, που βασική αίτια εμφάνισής του είναι η έκθεση στον ήλιο.

Ο καρκίνος του δέρματος δείχνει να “προτιμά” τους άντρες έναντι των γυναικών και τους ηλικιωμένους (αν και τις τελευταίες δεκαετίες διαρκώς μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας όσων εμφανίζουν μελάνωμα). 

Επίσης, οι άνθρωποι με πιο ανοιχτόχρωμα δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε, γκρι, πράσινα ή γαλανά μάτια, ανήκουν στις λεγόμενες “ομάδες υψηλού κινδύνου” και έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος.

Για την εμφάνιση μελανώματος κύριος υπεύθυνος θεωρείται ο ήλιος και η έκθεση σε αυτόν, καθώς σχεδόν όλα τα βασικοκυτταρικά  καρκινώματα συμβαίνουν σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα εκτεθεί στον ήλιο – ειδικά στο πρόσωπο, αυτιά, λαιμό, κεφαλή, ώμους και ράχη, ενώ πολύ πιο σπάνια το μελάνωμα αποδίδεται σε άλλα αίτια, όπως η έκθεση σε ραδιενέργεια.

Επίσης, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει πως όσο μικρότερο είναι το μελάνωμα, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται, με την χειρουργική αφαίρεση του καρκινώματος και πως σπάνια (μόνο συγκεκριμένες μορφές του) ο καρκίνος του δέρματος είναι “επιθετικός” και κάνει μεταστάσεις. 

Συμβουλές για την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Προστασία από τον ήλιο

Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για όλους και ειδικά σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα. Η χρήση αντηλιακής κρέμας πρέπει να γίνεται καθημερινά και όχι μόνο στις παραλίες, αφού οι ειδικοί εξηγούν πως από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας κινδυνεύουμε ακόμα και τις μέρες που έχει συννεφιά!

Το αντηλιακό θα πρέπει να το εφαρμόζετε στο δέρμα σας μισή ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο και να έχει δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 15 και τους καλοκαιρινούς μήνες που συχνά η έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 και να κάνετε εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες.

Επίσης χρήσιμα για την προστασία από τον ήλιο είναι και τα γυαλιά ηλίου, τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα και τα καπέλα. 

Γενικά θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να επιδιώκετε να παραμένετε στην σκιά, ειδικότερα κατά τις ώρες ανάμεσα στις 10 π.μ. και 4 μ.μ.

Αποφυγή μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος

Εκτός από την ηλιοθεραπεία, πολλοί συνηθίζουν να κάνουν χρήση μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος όπως το solarium. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε το τεχνητό μαύρισμα  καθώς και εκεί κινδυνεύετε από την έκθεση σε UVA και UVB ακτίνες, οι ίδιες ακτίνες που κάνουν “επικίνδυνη” και την έκθεση στον ήλιο.

  Αυτοέλεγχος και επίσκεψη σε δερματολόγο

Οι ειδικοί εξηγούν πως μια επίσκεψη σε δερματολόγο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για προληπτικό σκοπό, είναι απαραίτητη. 

Σημαντικό είναι να ελέγχετε μόνοι σας το δέρμα σας με βάση το ακρωνύμιο Χ.Α.Μ.Ο.Σ!

Θα πρέπει να γνωρίζετε πόσες και ποιες ελιές έχετε στο σώμα σας, ώστε να είστε σε θέση να παρατηρήσετε κάποια μεταβολή σε αυτές ή την εμφάνιση μιας νέας κηλίδας στην επιδερμίδα σας .

Οι “ακίνδυνες” ελιές (οι δερματολόγοι τις αποκαλούν “σπίλους” και στη πλειονότητά τους είναι αθώες δερματικές βλάβες) είναι συνήθως “συμμετρικές”, λείες, με ομαλό, καθαρό περίγραμμα και έχουν ένα προφανές σχήμα.

Φροντίστε να παρακολουθείτε συχνά τις ελιές σας και ενημερώστε το δερματολόγο σας αν δείτε κάποια αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα των ελιών σας ή μια νέα δερματική βλάβη.

Πηγή: as-milisoume.gr, skincancer.org, onmed.gr

Συγχαρητήρια! Έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης με επιτυχία! Σας ευχαριστούμε για την επιλογή σας!

Παρουσιάσθηκε σφάλμα. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά.

Η simpleACT θα χρησιμοποιήσει τα παραπάνω παρεχόμενα στοιχεία, κατά περίπτωση, για επικοινωνία και ενημερώσεις. Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτο πρόσωπο ή άλλη εταιρία.