simpleACT

Γύρη μελισσών! Διατροφικές ιδιότητες και οφέλη

bee pollen

Η γύρη των μελισσών έχει φυτική προέλευση και βρίσκεται στα άνθη των φυτών. Αποτελεί το αρσενικό στοιχείο του άνθους και είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα αρσενικό (στήμονες) στα θηλυκά (ύπερος) πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών για να γίνει η γονιμοποίηση και να “δέσει” ο καρπός. Βρίσκεται στους ανθήρες στην άκρη των στημόνων, υπό μορφή σκόνης, σε διάφορα χρώματα και σχήματα ανάλογα με το είδος του φυτού. Είναι μια λεπτή σκόνη, μια ατέλειωτη ποσότητα μικρών κόκκων με παράξενα καλλιτεχνικά σχήματα.

Οι γεύσεις της γύρης είναι διάφορες, στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι πικρή και λίγο άγευστη. Μερικές φορές όμως, ανάλογα από τα φυτά απ’ όπου προέρχεται, είναι γλυκιά και γευσάτη.

Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από τα άνθη για να τη μεταφέρουν στη φωλιά τους και να τη χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος διατροφής. Αυτή που τους περισσεύει αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Η γύρη αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής των μελισσών και του γόνου τους, ειδικά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των προνύμφων. Επίσης, η γύρη αποτελεί την αποκλειστική πρωτεϊνική τροφή των ενήλικων μελισσών γιατί σ’ αυτή περιέχονται πρωτεΐνες, λίπη, ανόργανα και άλλα συστατικά που θεωρούνται αναγκαία για την ανάπτυξη, διατήρηση και λειτουργία του οργανισμού τους, σε αντίθεση με το μέλι που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και χρησιμεύει σαν πηγή ενέργειας.

Κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με νέκταρ για να κολλήσουν τα εκατομμύρια των κόκκων της γύρης και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα ενός σπειρωτού ακανόνιστου κόκκου στο μέγεθος που έχουν οι μικροσκοπικές φακές. Κάνουν με αυτή το λεγόμενο «ψωμί των μελισσών» και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας για να ταΐζουν με αυτό τα νεογνά τους. Είναι πολύχρωμη, ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία έχει μαζευτεί. Το 40% περίπου της σύστασης αποτελείται από πρωτεΐνες και θεωρείται ως μία από τις πιο θρεπτικές τροφές.

Είδη γύρης

Μη μπερδεύετε τη γύρη μελισσών με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, καθώς αυτή η γύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ά. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη, την οποία μαζεύουν οι μέλισσες.

Η νωπή γύρη μελισσών διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα συστατικά της μόνο στην κατάψυξη (τα βάζα δε σπάνε στην κατάψυξη), μέσα στην οποία μπορεί να καταναλωθεί και ύστερα από ένα χρόνο. Η ημιαποξηραμένη (που συντηρείται στο ψυγείο) και η αποξηραμένη γύρη (η οποία δε χρειάζεται ψυγείο) είναι μικρότερης βιολογικής και θρεπτικής αξίας, εξαιτίας της απουσίας ενζύμων καθώς και άλλων πολύτιμων συστατικών. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40%.

Διατροφική Αξία – Οφέλη

Οι πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της γύρης, τόσο για τις μέλισσες όσο και τον άνθρωπο, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο είδος των φυτών από τα οποία προέρχεται. Η γύρη των αρωματικών φυτών θεωρείται ότι έχει τις πιο πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, σε σύγκριση με τα κωνοφόρα των οποίων η γύρη δεν προτιμάται σχεδόν καθόλου από τις μέλισσες.

 • Η βασική της σύνθεση αποτελείται από: 55% υδατάνθρακες 35% πρωτεΐνη 2% λιπαρά οξέα 3% βιταμίνες και ανόργανα άλατα.
 • Αμινοξέα: Λυσίνη, Αργινίνη, Βαλίνη, Κυστίνη, Ισολευκίνη, Σερίνη, Γλουταμινικό οξύ, Φαινυλαλανίνη, Ασπαρτικό οξυ, Ισταμίνη, Τρυπτοφάνη. H φαινυλαλανίνη επιδρά στον υποθάλαμο του εγκεφάλου (τμήμα το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της πείνας και του κορεσμού) και «ορίζει» την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε. Όταν είμαστε υπέρβαροι, η φαινυλαλανίνη θα βοηθήσει στην καταστολή της όρεξης ενώ αν είμαστε λιποβαρείς, το αμινοξύ θα λειτουργήσει αντίστροφα.
 • Σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες καθώς η ποσότητα που παίρνουμε ημερησίως είναι πολύ μικρή)
 • Λιπίδια.
 • Λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών) βοηθά, στην ταχεία καύση του λίπους. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο, η γύρη των μελισσών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, η γνωστή σε όλους μας κακή χοληστερόλη (LDL) και ταυτόχρονα να αυξήσει τις τιμές της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (καλή χοληστερόλη HDL) και τα τριγλυκερίδια.
 • Μέταλλα, μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία: Απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού συμβάλουν στην υγεία των οστών και των δοντιών, στην μυική ενδυνάμωση και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, προλαμβάνοντας προβλήματα αναιμίας. Είναι μια εξαιρετική πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας.
 • Βιταμίνες: Α, C, D, Ε, Κ, σύμπλεγμα Βιταμινών Β, Χολίνη.
 • Φλαβονοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη (γνωστή και ως βιταμίνη Ρ Π), η οποία δυναμώνει και μεγαλώνει τα τριχοειδή αγγεία της κυκλοφορίας και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Μια ιδιότητα που συντελεί στο να απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και ειδικά για όσους έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές, υπερπλασίες και κακοήθεις νεοπλασίες.
 • Καροτενοειδή.
 • Νουκλεϊκά οξέα και νουκλεοτίδια
 • Ένζυμα: Καταλάση, Πεψίνη, Θρυψίνη
 • Αυξητικούς παράγοντες
 • Ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά) Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο. ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και αποστειρώνει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα (και γι αυτό μερικοί της έδωσαν τον τίτλο “αστυνόμος εντέρων”).
 • P-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού).
 • Αντιοξειδωτικά: βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην προώθηση της υγείας του ανασοποιητικού συστήματος, στην αποτοξίνωση του ήπατος, στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.
 • Ασβέστιο, Κάλιο, Σίδηρος, Φωσφορος, Μαγγάνιο, Βόριο, Μολυβδαίνιο, Ψευδάργυρος, Νάτριο, Χαλκός, Μαγνήσιο, Θείο, Χλώριο, Πυρύτιο, Τιτάνιο.
 • Άλλα θρεπτικά συστατικά: Φρουκτόζη, Τριγλυκερίδια, Μονογλυκερίδια, Γλυκόζη, Νουκλεϊκά οξέα, Αμίνες, Ξανθοφύλλη, Λυκοπένιο, Σελήνιο, Β-καροτένιο.
 • Καροτίνη.
 • Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών. Mπορεί να δράσει και ως αγωγή σε περίπτωση εποχικών αλλεργιών, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση.
 • Προωθεί τον πλουτισμό της αιμογλοβίνης.
 • Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα.
 • Χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
 • Η αντιφλεγμονώδης δράση της γύρης των μελισσών, έχει συγκριθεί με φάρμακα όπως η ναπροξένη, φαινυλοβουταζόνη και ινδομεθακίνη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οξείες και χρόνιες φλεγμονές και σε εκφυλιστικές ή ηπατικές νόσους
 • Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία.
 • Καταπραΰνει τα νεύρα.
 • Καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη.

Τρόποι κατανάλωσης

Συνιστώμενη ημερήσια δόση:

 • για τους ενήλικες: μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περίπου 35 γρ, 4 κουταλάκια του γλυκού.
 • για τα παιδιά: ένα κουταλάκι του γλυκού.

Η χορήγηση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γύρης χρειάζονται 2-4 μήνες για να φανούν στον οργανισμό. Η πρόσληψη της θεωρείται ασφαλής όταν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 2-4 μήνες).

Αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις και χάνετε βάρος καίγοντας περιττά λίπη, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος

Πηγή: melidoron.gr – clickatlife.gr – enallaktikidrasi.com – votanonkipos.gr – iefimerida.gr

bee pollen 2

 

Αν η μέλισσα εξαφανιστεί από τη Γη, τότε θα έμεναν στον άνθρωπο μόνο 4 χρόνια ζωής!

(Η φράση αποδίδεται στον Αϊνστάιν)

Βρείτε μας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης

Συγχαρητήρια! Έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης με επιτυχία! Σας ευχαριστούμε για την επιλογή σας!

Παρουσιάσθηκε σφάλμα. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά.

Η simpleACT θα χρησιμοποιήσει τα παραπάνω παρεχόμενα στοιχεία, κατά περίπτωση, για επικοινωνία και ενημερώσεις. Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτο πρόσωπο ή άλλη εταιρία.