Αγορά και αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου

car-barrery

Αν η μπαταρία του αυτοκινήτου σας έχει εξαντλήσει τη ζωή της, όσες φορές και να ξεκινήσετε το αμάξι σας και να τη φορτίσετε, κάθε πρωί θα την βρίσκετε άδεια.

Έτσι θα πρέπει να προβείτε σε αντικατάσταση της μπαταρίας αυτοκινήτου.

Η αντικατάσταση της μπαταρίας είναι πάρα πολύ απλή υπόθεση και δεν χρειάζεται καμία απολύτως τεχνική γνώση για να το κάνετε. Μόνο ένα κατάλληλο κλειδί (8αρι ή 10αρι τις περισσότερες φορές) για να ξεβιδώσετε τις βίδες στη βάση και στους πόλους της μπαταρίας.

 1. Καταρχάς ξεβιδώνετε τις βίδες από την βάση που πιθανόν να συγκρατούν τη μπαταρία
 2. Έπειτα ξεβιδώνετε τα καλώδια από τους πόλους, ξεκινώντας από τον αρνητικό και τα αφαιρείτε
 3. Βγάζετε την παλιά μπαταρία
 4. Καθαρίζετε της βάση της μπαταρίας και τα τερματικά των καλωδίων. Ειδικά τα τερματικά των καλωδίων που ακουμπάνε στους πόλους
 5. Βάζετε την νέα μπαταρία στη θέση της, αφού σιγουρευτείτε ότι οι πόλοι έχουν την ίδια κατεύθυνση
 6. Βιδώνετε τα καλώδια στους πόλους, ξεκινώντας από τον αρνητικό
 7. Βιδώνετε καλά την βάση στήριξης
 8. Καλό είναι αν έχετε, να εφαρμόσετε ειδικό προστατευτικό σπρέι στους πόλους, ώστε να αποφύγετε την διάβρωση μεταγενέστερα.

Αγορά νέας μπαταρίας αυτοκινήτου

Το μόνο κομμάτι που θα πρέπει να δώσετε λίγο σημασία είναι η κατάλληλη επιλογή της νέας μπαταρίας. Οι νέες μπαταρίες έχουν κόστος από 50 έως 250 ευρώ περίπου, αναλόγως τη χωρητικότητά τους, τις προδιαγραφές και την επωνυμία τους.

Ένα μεσαίου κυβισμού (1400-1600) συμβατικό αμάξι με βενζινοκινητήρα, χρειάζεται συνήθως *40-65 Ah* μπαταρία με κόστος 50-80 ευρώ. Ντιζελοκινητήρες ή μεγάλου κυβισμού αμάξια είναι πιο απαιτητικά και μπορεί να χρειάζονται *100+ Ah *με κόστος που μπορεί να φτάσει και τα 150 ευρώ. Τα υβριδικά αμάξια ή όσα αμάξια έχουν τεχνολογία Start/Stop για οικονομία, παίρνουν ειδικές μπαταρίες που κοστίζουν από 100 έως 250 ευρώ.

Όλες οι μπαταρίες των αυτοκινήτων είναι περίπου *12V.* Περίπου γιατί αναλόγως το πόσο φορτισμένη είναι η μπαταρία η τάση αλλάζει λίγο. Σχεδόν όλες πλέον είναι μηδενικής συντήρησης (κλειστού τύπου). Έτσι δεν χρειάζεται να προσθέτετε νερό κατά διαστήματα όπως παλαιότερα και δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών.

Χαρακτηριστικά μπαταρίας αυτοκινήτου

Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μπαταρίας είναι:

 • Ο τύπος και το μέγεθος της μπαταρίας
 • Η χωρητικότητα της, που μετριέται σε αμπερώρια με σύμβολο Ah
 • Η ισχύς εκκίνησης με σύμβολο (ΕΝ ή CCA) που μετριέται σε Αμπέρ
 • Η Reserve Capacity (RC) που μετριέται σε λεπτά της ώρας
 • Ο τύπος των πόλων της μπαταρίας (μικροί ή μεγάλοι)
 • Η τοποθέτηση των πόλων (*δεξιά, αριστερά, εκατέρωθεν ή στο πλάι).

Τύπος και μέγεθος της μπαταρίας αυτοκινήτου

Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει να δώσετε σημασία, είναι ο τύπος και οι διαστάσεις της μπαταρίας. Αν και αρκετοί τύποι αυτοκινήτων, μπορούν να πάρουν σχεδόν όλους τους τύπους των μπαταριών, πάλι καλό είναι να διαλέξετε μια ίδια που να ταιριάζει απόλυτα στο αυτοκίνητό σας.

Για να δείτε ποιον τύπο μπαταρίας χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης, κάποιο online οδηγό στο ίντερνετ, να ελέγξετε τον κωδικό της μπαταρίας που ήδη έχετε ή απλώς να μετρήσετε τις διαστάσεις τις παλιάς. Το πιο εύκολο θα ήταν να δείτε το εγχειρίδιο χρήσης σας ή απλώς να δείτε τη ήδη υπάρχουσα μπαταρία.

Οι μπαταρίες έχουν έναν κωδικό που φανερώνει το μέγεθος και τον τύπο της μπαταρίας. Ο κωδικός αυτός διαφέρει αναλόγως με τη κατασκευή της μπαταρίας. Οι Γιαπωνέζικες έχουν διαφορετικούς κωδικούς από τις Ευρωπαϊκές/Αμερικάνικες.  Οι αμερικανικού τύπου μπαταρίες ακολουθούν άλλους κωδικούς και είναι συνήθως διψήφιος (πχ 46) ή τριψήφιος (078). Αυτός ο τύπος της μπαταρίας έχει πάντα τις ίδιες διαστάσεις και τον ίδιο προσανατολισμό των πόλων.

Και στους δύο τύπους το L (αν υπάρχει) υποδηλώνει ότι η μπαταρία έχει αριστερό προσανατολισμό πόλων ενώ το R δεξιό προσανατολισμό. Αν δεν καταφέρετε να βρείτε τον τύπο της μπαταρίας σας, απλώς μετρήστε
την με ένα μέτρο και σημειώστε και τις 3 διαστάσεις της.

Χωρητικότητα σε αμπερώρια (Ah)

Τα αμπερώρια ή αμπέρ (όπως τα λένε οι περισσότεροι στiς μπαταρίες) είναι μονάδα μέτρηση της χωρητικότητας της μπαταρίας. Σημαίνει ότι η μπαταρία αυτή μπορεί να παρέχει (αν είναι γεμάτη) τον αριθμό των αμπέρ που λέει για μία ώρα.

Όσο πιο πολλά τα αμπερώρια τόσο πιο μεγάλη χωρητικότητα έχει η μπαταρία, οπότε τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει η μπαταρία χωρίς φόρτιση. Φανταστείτε το σαν τις απλές αλκαλικές μπαταρίες ΑΑ που χρησιμοποιούμε στις οικιακές συσκευές. Όλες έχουν τα ίδια Βολτ, το ίδιο μέγεθος και μπορούν να λειτουργήσουν τις ίδιες συσκευές αλλά κάποιες κρατάνε μέρες και κάποιες άλλες κρατάνε χρόνια. Η διαφορά είναι στα Αμπερώρια.

Πάντα να αγοράζετε μια μπαταρία τουλάχιστον ίδιων Αμπερωρίων με αυτή που είχε τοποθετήσει ο κατασκευαστής αρχικά. Μπορείτε να βάλετε φυσικά και αρκετά μεγαλύτερη αν θέλετε. Ειδικά αν έχετε σκοπό να έχετε λειτουργίες του αμαξιού για αρκετό διάστημα χωρίς ο κινητήρας να είναι σε λειτουργία, τότε καλό είναι να επιλέξετε μια μπαταρία με αρκετά Αμπερώρια.

Ισχύς εκκίνησης της μπαταρίας (ΕΝ ή CA ή CCA)

Η ισχύς εκκίνησης της μπαταρίας, είναι πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει η μπαταρία κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Αν και συνήθως πολλοί δεν το γνωρίζουν καν ή απλώς δεν δίνουν τη δέουσα σημασία, είναι αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό της μπαταρίας.

Το αυτοκίνητο κατά την εκκίνηση χρειάζεται αρκετό ρεύμα για ξεκινήσει σωστά. Ειδικά τα νεότερα αμάξια που έχουν ηλεκτρονικούς εγκεφάλους και αρκετά ηλεκτρονικά βοηθητικά συστήματα, χρειάζονται αρκετό ρεύμα κατά την εκκίνηση. Αν το αυτοκίνητό σας είναι αρκετά απαιτητικό γιατί έχει πολλά ηλεκτρονικά συστήματα, τότε χρειάζεστε μια μπαταρία με αρκετά Αμπέρ εκκίνησης. Οι τιμές που είναι συνήθως από 200 έως 1000 Αμπέρ.

Η ισχύς εκκίνησης έχει ένα συσχετισμό με τα Αμπερώρια της μπαταρίας. Δηλαδή συνήθως όσο πιο πολλά Αμπερώρια, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ισχύς εκκίνησης. Αυτό βέβαια δεν ισχύει πάντα και έχει να κάνει κυρίως με την κατασκευή και την τεχνολογία της. Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να έχετε δύο φαινομενικά ίδιες μπαταρίες με τα ίδια *Αμπερώρια* αλλά με εντελώς διαφορετική ισχύ εκκίνησης.

Η ισχύς εκκίνησης είναι πάρα πολύ σημαντική. Με μικρότερη από την προτεινόμενη, δεν θα μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία το αμάξι. Καλό είναι να προτιμήσετε μία με τιμή λίγο παραπάνω από την προτεινόμενη ή αυτή που έχει ήδη πάνω το αμάξι, έτσι ώστε να μην έχετε πρόβλημα σε περίπτωση που προσθέτετε νέα συστήματα στο αμάξι μεταγενέστερα.

Επίσης αυτή η τιμή τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και τη φθορά της μπαταρίας. Έτσι αν είστε οριακά όταν αγοράσετε την νέα μπαταρία, μετά από 1-2 χρόνια θα έχετε πρόβλημα.

Βέβαια μην κάνετε υπερβολές γιατί έτσι θα πληρώσετε πολύ περισσότερα χρήματα από ότι κανονικά πρέπει, καθώς συνήθως η ισχύς εκκίνησης έχει αναλογική σχέση με το κόστος της μπαταρίας αυτοκινήτου.

CCA, CA, HCA

Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην πέσετε θύματα διαφημιστικής πλάνης. Και αυτό γιατί υπάρχουν 3 διαφορετικές τιμές για κάθε μπαταρία. Μία είναι η CCA τιμή και είναι η τιμή σε μέτρηση σε -20 βαθμών Κελσίου, μία άλλη είναι η CA και είναι η τιμή για μέτρηση σε 0 βαθμούς Κελσίου και τέλος είναι η HCA που είναι η τιμή για μέτρηση στους 27 βαθμούς Κελσίου. Οι τιμές αυτές είναι διαφορετικές πάντα και συνήθως η CCA είναι το 60% της HCA και το 80% της CA.
Συνήθως αν δεν αναφέρεται κάτι άλλο, πρόκειται για την CCA. Μπορεί όμως μια μπαταρία να έχει σαν τιμή “κράχτη” την HCA (επειδή πάντα είναι υψηλότερη) και να σας παραπλανήσει.

Χρόνος αποθέματος (Reserve Capacity)

Αν και στην Ελληνική αγορά δεν γράφεται καν στις ετικέτες των μπαταριών πολλές φορές, είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό των μπαταριών που είναι καλό να προσέξουμε. Μπορεί να νομίζουμε ότι η μπαταρία του αμαξιού είναι απαραίτητη μόνο στην εκκίνηση του αμαξιού, αλλά η μπαταρία χρειάζεται για να λειτουργεί συνεχώς το αμάξι. Αν το σύστημα φόρτισης του αμαξιού αντιμετωπίσει πρόβλημα, τότε μετά από κάποιο διάστημα το αμάξι θα σταματήσει τη λειτουργία του. Έτσι το RC μας δείχνει πόσο θα κρατήσει. Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο καλύτερα για τη μπαταρία. Η μονάδα μέτρησης είναι τα λεπτά της ώρας.

Τύπος πόλων της μπαταρίας αυτοκινήτου

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της μπαταρίας αυτοκινήτου, είναι το μέγεθος των πόλων. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες. Οι μικροί και οι μεγάλοι πόλοι (Υπάρχουν και οι μπαταρίες με φλάντζα αλλά είναι σπάνιες στα επιβατικά οχήματα).

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το ποια μάρκα χρησιμοποιεί ποιο τύπο. Τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με το που κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο (χωρίς πάντα να είναι απαράβατος κανόνας). Έτσι συνήθως τα αμάξια που φτιάχτηκαν στην Ιαπωνία έχουν μικρούς πόλους, ενώ τα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα μεγάλους.  Καλό θα είναι πάντως απλώς να κοιτάξετε την ήδη υπάρχουσα μπαταρία για να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Οι μεγάλοι (ή κλασσικοί) πόλοι έχουν διάμετρο περίπου 17.5-19.5 χιλιοστά στον θετικό πόλο και 16-18 χιλιοστά στον αρνητικό πόλο. Οι μικροί (ή Ιαπωνικού τύπου) πόλοι έχουν διάμετρο περίπου 12.5-14 χιλιοστά στον θετικό πόλο και 11-12.5 χιλιοστά στον αρνητικό πόλο.

Αν και υπάρχουν ειδικοί αντάπτορες που μπορούν να σας δώσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε όποιο τύπο μπαταρίας θέλετε, καλό είναι να διαλέγετε πάντα τον τύπο που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό σας.

Προσανατολισμός των πόλων της μπαταρίας αυτοκινήτου

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι η τοποθέτηση των πόλων της
μπαταρίας. Εδώ υπάρχουν τέσσερις ουσιαστικά κατηγορίες.

 • Αυτές με δεξιά τους πόλους κατά μήκος του άνω τμήματος της μπαταρίας
 • Αυτές με αριστερά τους πόλους κατά μήκος του άνω τμήματος της μπαταρίας
 • Αυτές με τους πόλους στο πάνω μέρος του άνω τμήματος της μπαταρίας
 • Ατές που τους έχουν στο πλάι της μπαταρίας. Οι τελευταίες είναι αρκετά σπάνιες στα επιβατικά αμάξια στην ελληνική αγορά.

Μερικά αμάξια δεν έχουν πρόβλημα και έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τις δύο πρώτες κατηγορίες. Στα περισσότερα όμως, για να μην έχετε πρόβλημα καλό είναι να διαλέξετε το σωστό.

Η διάκριση είναι εύκολη, απλώς κοιτάξτε την ήδη υπάρχουσα μπαταρία και δείτε σε ποια μεριά είναι οι πόλοι με τον θετικό να είναι στο πάνω μέρος. Έτσι αν είναι με τον θετικό προς τα πάνω δεξιά οι πόλοι, τότε η μπαταρία είναι δεξιά. Αν είναι δεξιά με τον θετικό πόλο προς τα κάτω τότε είναι αριστερή η μπαταρία. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι πόλοι είναι στο πάνω μέρος της μπαταρίας ή ακόμα και στο πλάι.

Ημερομηνία κατασκευής

Κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας, είναι η ημερομηνία κατασκευή της μπαταρίας. Όσο πιο καινούργια είναι τόσο καλύτερο. Αυτό γίνεται γιατί με τον καιρό οι πλάκες που έχει μέσα η μπαταρία χάνουν τις ιδιότητές τους, ακόμα και αν δεν γίνεται χρήση της μπαταρίας.

Μερικοί μήνες φυσικά δεν έχουν σημαντική διαφορά, αλλά μια αχρησιμοποίητη μπαταρία κατασκευής του 2004 με μία κατασκευής του 2014, έχει τεράστια διαφορά. Γιαυτό ελέγξτε ή ρωτήστε πριν αγοράσετε, την ημερομηνία κατασκευής της μπαταρίας αυτοκινήτου. Προτιμήστε να αγοράζετε μπαταρίες από καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά μπαταρίες και έχουν σχετικά μεγάλη κίνηση, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρκετό παλιό στοκ.

Αν δεν λέει στο κουτί ή στην ετικέτα την ημερομηνία κατασκευής, σίγουρα θα την έχει χαραγμένη σε κάποιο σημείο στο πλάι ή σε κάποιο αυτοκόλλητο:

 • Αν είναι σε αυτοκόλλητο, πιθανώς να δείτε ένα κωδικό τύπου B12 ή C2. Το πρώτο γράμμα είναι για το μήνα και είναι σε λατινικούς χαρακτήρες από το A έως το M (με εξαίρεση το Ι). Με το Α να είναι ο Ιανουάριος και το M ο Δεκέμβρης.
 • Αν είναι χαραγμένο ή τυπωμένο στο πλάι με τη μορφή κάποιου κωδικού, θα είναι συνήθως 4-6 ψηφία. Στους 4-ψήφιους το πρώτο ψηφίο είναι συνήθως αριθμός και είναι το έτος που κατασκευάστηκε ενώ το δεύτερο είναι γράμμα και αφορά το μήνα από Α-Μ όπως είπαμε παραπάνω.
 • Αν είναι 6-ψήφιος ο κωδικός τότε το 4 ή 5 ψηφίο θα είναι αριθμός και θα είναι το έτος κατασκευής. Για παράδειγμα το CW0*2K*1  σημαίνει ότι κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 2002.

Να προτιμάτε μπαταρία αυτοκινήτου που είναι το πολύ 12 μήνες στο ράφι. Το ιδανικό είναι λιγότερο από 6. Μην επαναπαυτείτε στα λόγια του πωλητή, αλλά ζητήστε να σας δείξει το κωδικό ημερομηνίας πάνω στη μπαταρία.

Πηγή: supereverything.gr

Βρείτε μας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης

Έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης με επιτυχία! Σας ευχαριστούμε για την επιλογή σας!

Παρουσιάσθηκε σφάλμα. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά.

Η SimpleACT θα χρησιμοποιήσει τα παραπάνω παρεχόμενα στοιχεία, κατά περίπτωση, για επικοινωνία και ενημερώσεις. Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτο πρόσωπο ή άλλη εταιρία.