simpleACT

Το κομποσχοίνι

kombosxoini

Το κομποσχοίνι αποτελεί ένα σημαντι­κό παραδοσιακό βοήθημα για την προσευχή και ειδικά για έναν καθημερινό κανόνα προσευχής.

Το έχουν όλοι οι ορθόδοξοι μοναχοί και το χρησιμοποιούν πολλοί ορθόδοξοι λαϊκοί. Είναι μια κληρονομιά, μια ευλογία, που μας έχουν αφήσει οι Άγιοι Πατέρες.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο όσιος Παχώμιος το 320 μ.Χ., ίδρυσε με τη βοήθεια του Αγίου Αντωνίου το πρώτο μοναστήρι στη Θηβαϊδα της Αιγύπτου. Άρχισε να αναζητεί τρόπο που θα βοηθούσε τους μοναχούς στην αυτοσυγκέντρωση της προσευχής και στην αρίθμηση των ευχών. Κατά την παράδοση πάντα, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε στον ύπνο του τον όσιο Παχώμιο και του έδειξε πώς θα φτιάξει το εργαλείο, που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της προσευχής. Το εργαλείο αυτό ήταν το κομποσκοίνι.

Αναφέρεται επίσης η ιστορία ενός μοναχού που σκέφθηκε να κάνει απλούς κόμπους σε ένα σχοινί και να το χρησιμοποιεί στον καθημερινό «κανόνα» της προσευχής του. Ο διάβολος όμως έλυνε τους κόμπους από το σχοινί και ματαίωνε τις προσπάθειες του φτωχού μονάχου. Εμφανίστηκε τότε ένας Άγγελος και δίδαξε στον μοναχό έναν ειδικό κό­μπο, όπως είναι τώρα διαμορφωμένος στα κομποσκοίνια, αποτελούμενο από αλλεπάλληλους σταυρούς. Τους κόμπους αυτούς ο διάβολος δεν μπορούσε να τους λύσει λόγω της παρουσίας των σταυρών.

Το κομποσκοίνι πλέκεται σύμφωνα με μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι πλεγμένο σε διάφορα μεγέθη. Πολύ μικρό, που φοριέται στο δάχτυλο, συνήθως 33άρι (με 33 κόμπους) αλλά έως πολύ μεγάλο: 50άρι (με 50 κόμπους), 100άρι, 500άρι κ.λπ. Κάθε κόμπος αποτελείται από εννέα σταυρούς. Επίσης συναντάμε μεγάλη ποικιλία σχημάτων, υλικών και χρωμάτων.

Κάθε τμήμα του κομποσχοινιού έχει συμβολική σημασία.

 • Είναι πλεγμένο κυρίως από μαλλί, για να θυμίζει στα μέλη της Εκκλησίας ότι είναι τα λογικά πρόβατα του Ιησού Χριστού (Ιωάν. 10:11). Θυμίζει ακόμη τον «Αμνόν του Θεού, τον αίροντα τας αμαρτίας τον Κόσμου». Έχει χρώμα μαύρο που συμβολίζει το πένθος των αμαρτιών, αφού «ουδείς αναμάρτητος» (πρβλ. Γ’ Βασ. 8:46, Ιώβ 4:17, Ρωμ. 3:9-12 κ.ά.).
 • Πάνω του έχει έναν σταυρό πλεγμένο ανάμεσα στους κόμπους, ο οποίος σημειώνει το τέλος, για να φέρνει στη μνήμη «ότι έτι αμαρτωλών όντων ημών Χριστός υπέρ ημών απέθανε». Μας μιλά για τη θυσία και τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, της ταπεινώσεως επί της υπερηφανίας, της αυτοθυσίας επί του εγωισμού, του φωτός επί του σκότους.
 • Συνήθως καταλήγει σε μία φούντα, που ο σκοπός της είναι το σκούπισμα των δακρύων («τοίς δάκρυσιν έβρεξέ μου τους πόδας» Λουκ. 7:44).
 • Οι 33 κόμποι συμβολίζουν τα χρόνια του Ιησού Χριστού.
 • Ο κάθε κόμπος αποτελείται από 9 πλεγμένους σταυρούς, που συμβολίζουν τα εννέα τάγματα των αγγέλων. Ο αριθμός σταυρών που αποτελούν τον κάθε κόμπο παραμένει πάντα σταθερός. (Ωστόσο ο αριθμός των κόμπων που αποτελούν το κομποσκοίνι εξαρτάται από τον αριθμό των προσευχών για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί).

Στην προσευχή με κομποσκοίνι, που βοηθά πολύ στη συγκέντρωση του νου, ακολουθείται συγκεκριμένη τεχνική μέθοδος. Σε κάθε κόμπο, που περνά ανάμεσα στα δάχτυλα του αριστερού χεριού (μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη), ο προσευχόμενος λέει μία ευχή: «Κύριε Ιησού Χρι­στέ, Υιέ του Θεού, ελέησον με τον αμαρτωλόν». Η προσευχή αυτή μπορεί να λεχθεί σε συντομότερη μορφή: «Κύ­ριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», ή σε εκτενέστερη: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού, δια πρεσβειών της υπεραγίας Θεοτόκου και πά­ντων των Αγίων, ελέησόν με τον αμαρτωλόν».

Μέ τό δεξί χέρι κάνουμε τον σταυρό μας, σέ κάθε κόμπο πού εναλλάσσουμε με το αριστερό χέρι.  Αυτά τα κομποσχοίνια (μαζί με σταυρό) τα ονομάζουμε σταυρωτά. Όταν περνάμε το κομποσχοίνι χωρίς ταυτοχρόνως να κάνουμε σταυρούς, τα ονομάζουμε περαστά.

Με τη βοήθεια του κομποσχοινιού μπορούν να γίνουν και άλλες σύντομες προσευχές:

 • στη Θεοτόκο: «Ύπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς»
 • του τε­λώνη: «Ο Θεός, ίλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ»,,
 • στον φύ­λακα Άγγελο: «Άγγελε του Θεού πρέ­σβευε υπέρ εμού»
 • σε μεμονωμένους αγίους: «Άγιε (δείνα) πρέ­σβευε υπέρ εμού».

Συμπεριλαμβάνοντας το όνομα ανθρώπων για τους όποιους θέλουμε να προσευχηθούμε, μπορούμε επιπλέον να χρησιμοποιούμε το κομποσχοίνι για προσευχές υπέρ άλλων:

 • Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς
 • Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον τον (δείνα)

Το ίδιο ισχύει και για προσευχή υπέρ των κεκοιμημένων:

 • Κύριε Ιησού Χριστέ ανάπαυσον τηv ψυχήν του δούλου σου (δείνα).

Αρκετοί χρησιμοποιούν το κομποσχοίνι όταν αποσύρονται, για να κοιμηθούν. Σταυρώνουν το κρεβάτι τους, παίρνουν το κομποσχοίνι, κάνουν το σημείο του Σταυρού, ξαπλώνουν και λένε ήσυχα την ευχή, μέχρι να αποκοιμηθούν. Το να ξυπνάς με το κομποσχοίνι ανάμεσα στα δάκτυλά σου ή δίπλα στο μαξιλάρι σου σε βοηθά να ξεκινήσεις την καινούργια ημέρα με προσευχή. Όμως το να τελειώνει κανείς την προηγούμενη ημέρα με ήσυχη προσευχή είναι ένας ακόμη καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για ένα προσευχητικό ξεκίνημα της επόμενης ημέρας, για να μην αναφέρουμε και την προετοιμασία για την Αιώνια Ημέρα, σε περίπτωση που τη νύχτα εκείνη μας έρθει ο ύπνος του θανάτου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το κομποσχοίνι έχει σχεδιαστεί για προσευχή, και όχι για να παίζει ρόλο βραχιολιού στον καρπό του χεριού.

Πηγή: skolix216.wordpress.com

Βρείτε μας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης

Συγχαρητήρια! Έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης με επιτυχία! Σας ευχαριστούμε για την επιλογή σας!

Παρουσιάσθηκε σφάλμα. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά.

Η simpleACT θα χρησιμοποιήσει τα παραπάνω παρεχόμενα στοιχεία, κατά περίπτωση, για επικοινωνία και ενημερώσεις. Τα εν λόγω στοιχεία δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτο πρόσωπο ή άλλη εταιρία.